Petrin slaví úspěch

Projekt žákovského parlamentu ZŠ Školní s názvem “Mezigenerační setkávání aneb babičko, vyprávěj“ se dostal mezi deset nejúspěšnějších projektů v republice Zástupci ŠŽP ho prezentovali 21. listopadu v Praze, v prostorách Valdštejnského paláce Senátu PČR

Porotu tvořili senátorka Miluše Horská, Klára Laurenčíková - bývalá poradkyně ministryně práce a sociálních věcí, senátor a čerstvý kandidát na prezidenta ČR Marek Hilšer a redaktor a moderátor internetové televize DVTV Martin Veselovský

Žáci ŠŽP ZŠ Školní v Bruntále slavili úspěch. Jejich projekt “Mezigenerační setkávání aneb babičko, vyprávěj“ se zařadil mezi deset nejúspěšnějších projektů žákovských parlamentů v republice. Vybraní zástupci vystoupili 21. listopadu před porotou v Senátu PČR v Praze, v krásném prostředí Hlavního sálu Valdštejnského paláce. Úkolem bylo natočit 90 vteřinovou reportáž, která zazněla v úvodu jejich předstoupení před porotu. Následovalo podrobnější představení projektu. Celá prezentace se musela vejít do pěti minut. Poté následovaly komentáře a dotazy poroty. Ta hodnotila především originalitu projektu, samostatnost žáků a přínos projektu pro co nejvíce lidí.

Za natočení reportáže děkují touto cestou členové ŠŽP Karlovi Soukopovi, který odvedl skvělou práci.

 

V loňském roce si „parlamenťáci“ připravili projekt, který dostal název: “Mezigenerační setkávání aneb babičko, vyprávěj“. Cílem projektu bylo propojit světy nejstarší a nejmladší generace. Navázat alespoň symbolicky na dřívější model rodiny, kdy děti vyrůstaly vedle svých prarodičů, povídali si spolu, vzájemně na sebe působili a ovlivňovali se.

Začátek projektu byl spojený s důslednou přípravou. Celou organizaci bylo nutné co nejlépe naplánovat. Žákovský parlament navázal spolupráci s Domovem důchodců Pohoda. První setkání se seniory proběhlo v prostorách ZŠ Školní. Na návštěvu přijelo pět babiček. Při drobném občerstvení vyprávěly dětem o svém životě, o rodinách, svěřily se, co mají rády a naopak, co v dnešním světě postrádají. Své vyprávění podpořily fotografiemi z dob svého dětství i těmi novějšími, na kterých se pochlubily svými dětmi a vnoučaty. Žáci si jejich vyprávění pečlivě zapisovali, nebo nahrávali.

Část žáků potom provedla babičky školní budovou. Podívali se do výuky, do nových učeben a zazpívali si se školním sborem. Ostatní parlamenťáci rychle okopírovali fotografie babiček, udělali si poznámky, aby věděli, koho přesně který obrázek představuje a vše vrátili na původní místo, aby si babičky po návratu ničeho nevšimly, protože výroba fotoknih, které byly také součástí projektu, byla pro babičky překvapením.

 

Hned následující dny se vrhli na kompletování vyprávění s fotografiemi a výrobu fotoknih. Tam vkládali fotografie společně s tím, co jim o sobě babičky řekly a místy vzpomínky doplnili citátem nebo básničkou.

Před Vánocemi se žáci s babičkami opět sešli. Tentokrát se sešli v domově důchodců. Tím, že teď o babičkách toho tolik věděli, měli pocit, jako když jdou navštívit dobré známé. Přes organizaci MAS Hrubý Jeseník, která poskytla nějaké finance, nakoupili drobné dárky, ale hlavně přinesli hotové, do vánočního papíru zabalené fotoknihy. Babičky byly hodně překvapené a taky potěšené. Některé měly v očích i slzičky.

Parlament plánuje spolupráci s domovem důchodců i v následujícím období. Pro svou práci se navíc propojil se ŠŽP v Ostravě. Seniory v Bruntále i Ostravě čeká společné kvízové odpoledne. Věříme, že se jim to bude líbit a možná navážou i nová přátelství.

Děkujeme všem, kteří nás svým hlasem podpořili, žákům za skvělou práci, koordinátorům za trpělivost a nadšení.

Mgr. Blanka Hrušková
Mgr. Michaela Mikulková
Mgr. Sára Černá